Leginstructies

Wilt u het kunstgras zelf leggen? KiesKunstgras heeft hiervoor een leginstructie gemaakt zodat u zelf het kunstgras kan leggen. Mocht u er niet uitkomen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Stap 1. De ondergrond / voorbereidingen

Het kunstgras heeft een goede stevige bodem nodig waarop het kan liggen. Hiervoor dient u stratenmakers zand te gebruiken om een zandbed van 5 tot 7 cm dik te maken. Zorg ervoor dat het zandbed goed ingewaterd en aangetrild wordt, hierna moet u het zandbed vlak maken om ervoor te zorgen dat het kunstgras mooi egaal ligt.

Stap 2. Bevestiging

Om het kunstgras stevig vast te leggen aan de bodem kunt u betonbanden of een platte steen in het zandbed leggen, deze dient wel op gelijke hoogte met het zand te liggen. U kunt deze het best op de hoeken leggen of rondom bij de rand. Hierop kunt u het drukverdelingsdoek en het kunstgras vast lijmen met onze kunstgraskit.

U kunt het kunstgras ook vastleggen met kunstgras haken. Deze steekt u door het kunstgras en drukverdelingsdoek heen de grond in. Wij raden aan om een kunstgras haak om de meter te gebruiken.

Stap 3. Drukverdelingsdoek / Valdemping

Het drukverdelingsdoek zorgt ervoor dat de druk van een tafel of stoel verdeeld worden zodat de kans op verzakkingen bijna nihil zijn. Als u meerdere banen drukverdelingsdoek legt hou er dan rekening mee dat deze elkaar circa 25cm overlappen om de werking te garanderen.

Als u gebruik maakt van valdemping zorg dat dat de platen gelijk liggen met het zandbed om ervoor te zorgen het kunstgras egaal blijft.

Stap 4. Het kunstgras leggen

Voor het leggen van kunstgras dient u vooraf goed te weten wat de afmetingen zijn. Let hier goed op en snij niet te veel van het kunstgras af. U kunt beter overhouden aan de zijkanten dan te kort komen. Hoe minder naden hoe mooier en sterker het kunstgras ligt.

Leg het kunstgras neer met de poolrichting naar de plek waar u veelal naar het gazon zult kijken bijvoorbeeld het terras.

Stap 5. Op maat snijden

Tip: maak gebruik van een scherp mesje zodat u het kunstgras goed kan snijden.

Wij leveren het kunstgras op een rol van 2 of 4 meter breed, standaard zitten hier nog circa een rand van circa 8 cm op waarop geen vezels zitten. Deze rand dient verwijderd te worden.

Het beste kunt u het kunstgras snijden op de rugzijde. Snij hierbij altijd tussen 2 poolrijnen door zodat het kunstgras mooi tegen elkaar aangelegd kan worden.

Als u twee stroken kunstgras aan elkaar legt, let dan op dat u de stroken zo dicht mogelijk tegen elkaar legt. Zorg dat de ruimte tussen de twee stroken circa 2 tot 4mm is zodat de stroken nog ruimte hebben om te gaan werken voor een naadloze aanhechting

Als u het kunstgras tegen de rand aanlegt druk het kunstgras dan tegen de rand en snij telkens kleine stukjes ervan af zodat het kunstgras mooi tegen de rand aanligt. Het snijden van kleine stukken zorgt ervoor dat u minder kans maakt op fouten.

Stap 6. Het kunstgras verbinden met elkaar

Als u meerdere stroken heeft dient u het kunstgras aan elkaar te lijmen. Sla de twee kunstgras stroken terug en rol de lijmband hier tussen uit. Breng met behulp van het kitpistool de lijm aan in een waaiervormig patroon. (Een kunstgraskit tube is genoeg voor een lengte van 3 meter)

Gebruik u het kunstgras intensief? Wees dan niet te zuinig met de lijm.

Wanneer u de lijm heeft aangebracht legt u beide kunstgras stroken terug. Zorg ervoor dat er geen vezels in de lijm komen. Druk de kunstgras stroken stevig aan op de lijmband en dit herhalen naar een klein half uur.

Stap 7. Instrooien

KiesKunstgras heeft verschillende soorten in het assortiment. Sommige van deze soorten hebben instrooizand nodig om het tapijt te verzwaren en ervoor te zorgen dat de kunstgras vezels recht overeind blijven.  Per product staat aangegeven of u instrooizand nodig heeft en hoeveel.

Voor het instrooien van het instrooizand dient u het kunstgras op te borstelen. Het kunstgras en instrooizand dienen beide droog te zijn.

Stap 8. Onderhoud

Kunstgras van KiesKunstgras heeft weinig onderhoud nodig. Wij adviseren u om af en toe het kunstgras op te borstelen met een bezem. Hiermee zorgt u ervoor dat de vezels overeind blijven en er geen vuil tussen de vezels blijft liggen.