Veel gestelde vragen

Feiten en fabels

Bij vorst en ijzel verhardt de kunstgrasmat: het ruimen van sneeuw, kan de vezels breken; wacht daarom af tot de dooi is ingetreden.

Behoudens normale onderhoud, is kunstgras bestand tegen weer en wind en wordt het vanzelf gespoeld bij regenval. Heeft er zich eventueel een uitzonderlijke vervulling voorgedaan dan is het afspuiten met een hogedrukreiniger of tuinslang toegestaan. Ook op onze kunstgras soorten kunt de kunstgrasmat met schoonmaakazijn schoonmaken.

Sigaretten as , vuur, hete kolen van de barbecue, of andere hete voorwerpen kunnen schroeiplekken veroorzaken (die overigens wel te vervangen zijn).

Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit of verharding door middel van gemalen puin, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De meeste soorten kunstgras worden met rond zand (instrooizand) ingestrooid, hierdoor bestaat de mogelijkheid dat zaden die in het gras waaien ontkiemen. Deze onkruiden kunnen echter nauwelijks wortelen en zijn derhalve makkelijk te verwijderen of zullen in de zomer snel verdrogen

Het beste kunt u met enige regelmaat met een harde bezem de mat een keer flink opborstelen. Hierdoor blijft de mat door de jaren in een optimale conditie. Het is bijvoorbeeld ook aan te raden om na een lange sneeuwperiode het kunstgras een keer extra onder handen te nemen.

Natuurlijk hebben wij alles in huis om dit te realiseren: de mankracht, de kennis en de materialen. Zo kunnen uw kinderen onbezorgd spelen en hebben ook zij profijt van uw nieuwe aanwinst!

 

Het is geen enkel probleem om voor een langere periode een zwembad(je) op het kunstgras te laten staan. Nadat u het zwembad verwijderd heeft moet u alleen even de graspolen overeind borstelen. 

Wanneer de tuin breder is dan de rolbreedte van het kunstgras dan wordt dit opgelost door 2 delen kunstgras met elkaar te verlijmen. Dit gebeurt met lijmband, wanneer dit op de juiste manier gebeurt is dit niet zichtbaar.

 

De rug van het kunstgras is voorzien van gaatjes, dit zorgt ervoor dat het water makkelijk kan weg stromen. Tevens hebben wij voor verschillende harde ondergronden zoals beton, speciale shockpads met een waterdoorlatend profiel, hierdoor is het ook mogelijk om een mooi stukje gras op dakterras of balkon aan te leggen zonder dat het water er op blijft staan!

Het kunstgras kan in elke gewenste vorm worden gesneden.

Kleine uitwerpselen breken op natuurlijke wijze af en verdwijnen door de perforaties van het tufdoek heen. Bij grote honden kunnen de brokken het beste handmatig verwijderd worden, zoals bij natuurgras. Ook plasjes zijn onschadelijk: de vezels zullen er niet van verkleuren.

Wat nog veel belangrijker is dan al het bovenstaande, is dat er met kunstgras een einde komt aan al die bruine plekken in uw gazon en te laat gemaaid gras waar geen doorkomen meer aan is. Lekker relaxen zonder te hoeven sproeien, verticuteren, bemesten of onkruid te bestrijden. Vanaf nu houdt u tijd over!

Kunstgras wint de laatste jaren aan populariteit. Wees daarom kritisch bij wie u koopt. Er zijn immers veel aanbieders in de markt die producten aanbieden die ver onder de reguliere marktprijs liggen. Goedkoop is dan vaak duurkoop. De herkomst en kwaliteit zijn vaak twijfelachtig en garantie, service en duurzaamheid blijven uit.

 Dergelijke teleurstellingen kunt u voorkomen door niet overhaast te kopen en u vooraf goed te laten informeren.Vraag om de herkomst, informeer naar de garantievoorwaarden en of de producten voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. U koopt immers niet elke week een nieuw gazon. 

Het beste kunt u bij ons in de showtuin komen kijken en voelen welk kunstgras het beste bij uw situatie past.

 

Als u op zoek bent naar kunstgras, kunt u nogal eens verdwalen of tegenstrijdige verhalen horen. Dat is niet erg, vertouw gewoon op uw gevoel, maar blijf alert. Wat van groot belang is, is dat u gaat uitzoeken, welk product u nodig heeft en aan welke eisen het  moet voldoen?  Waar gaat u het voor gebruiken? Gaat u het gebruiken als siergras? Op het balkon of op de camping? Wilt u dat de hond erop kan ravotten of gaan uw kinderen op het kunstgrastapijt spelen? Als u dit soort vragen heeft beantwoord, kunt u gaan kijken welk grassoort het beste aan uw eisen voldoet. Het is namelijk zo dat een goede kwaliteit kunstgras, die op de verkeerde plek toegepast wordt, leidt op den duur vanzelf tot problemen. Siergras is bijvoorbeeld niet geschikt om op te voetballen.

Normaal raden wij een zandbed van 10 cm  breker zand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om +/- 10 cm gemalen puin  aan te brengen. Natuurlijk geldt dit niet voor balkon of dakterras.

Particulieren hoeven het wellicht nooit te vervangen. Bij veel (zakelijk ) gebruik bestaat de kans dat na 15 tot 20 jaar uit esthetische overweging gekozen wordt voor vernieuwing. Voor professionele sportbeoefening kan de levensduur op 12 tot 15 jaar worden geraamd: hoewel de vezels uiteraard niet volledig afgesleten zijn, zullen ze niet langer voldoen aan de strenge technische vereisten van de federaties.

KiesKunstgras: geeft 7-10 jaar garantie UV bestendigheid afhankelijk van het soort kunstgras dat u kiest.. zie ook onze pagina Garantie

Door de uitgebreide leginstructie op onze website, kunt u met gemak en 2 rechterhanden het kunstgras zelf leggen.

 U kunt er ook voor kiezen dat u alle voorbereidingen zelf doet en dat wij het vervolgens controleren en het gras aan leggen en vastzetten.

 

Dat is onder andere afhankelijk van de inkijkrichting. U kunt ervan uitgaan dat het kunstgras het mooiste is als u zoveel mogelijk in de vleug kunt kijken. In verband met deze vleug, (die overigens in elke kunstgrasmat zit), zult u om het juiste resultaat te bereiken, alles in de dezelfde richting moeten leggen. Het is namelijk zo, dat de grasvezels op een kunstgrasmat een richting hebben, net zoals bij bijvoorbeeld tapijt het geval is. Indien u hier geen rekening mee houdt, voordat u gaat bestellen en leggen, kan het eindresultaat negatief beïnvloed worden.

Oftewel: als u meerdere stukken gaat verwerken en ze hebben niet dezelfde legrichting, dan krijgen deze onderling een andere uitstraling, lichtinval, structuur en/of kleur. Het dient de aanbeveling om hierover informatie bij ons in te winnen, alvorens u gaat bestellen of leggen.

 

Zolang het een gelijkmatige glooiing betreft is er geen probleem: temperatuurschommelingen zullen het kunstgras vanzelf vormen naar de ondergrond. Op steilere hellingen is het raadzaam minstens de bovenkant te verankeren met gegalvaniseerde ankers die onzichtbaar kunnen worden aangebracht

er zijn verschillende soorten kunstgras.

De eerste soort moet ingestrooid worden om de grasvezels te ondersteunen. Op deze manier kunt u tegen een relatief lage prijs een mooie mat aanleggen. De aanleg kost meer moeite om te leggen en vergt daarna wat meer onderhoud. U zult dan ook met enige regelmaat extra zand moeten aanvoeren om het gazon in topconditie te houden.

De tweede soort is de nieuwste generatie kunstgras met een ‘ingebouwde’ moslaag. Deze zogenaamde ‘rootzone’ ondersteunt de sprieten en dat komt de levensduur weer ten goede. Er wordt vanuit gegaan, dat bij deze kunstgrassoorten vulzand overbodig is geworden, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Wij adviseren u namelijk toch een aantal kilo’s per m2 in te borstelen, indien de situatie dit toelaat. Dat komt de kwaliteit en levensduur ten goede.

Een goede kwaliteit kunstgras is UV-bestendig. Om teleurstellingen te voorkomen raden wij u aan alleen te kopen als u weet wat u koopt. Indien er onvoldoende UV-werende middelen zijn toegevoegd aan de vezels, dan zal de kleurechtheid zienderogen achteruit gaan en uw gazon ook.

 

Dat is als particulier bijna onmogelijk. Voor ons is het soms zelfs na al die jaren nog  een uitdaging om de herkomst van bepaalde aangeboden producten te bepalen. Verschil is dat wij weten en bepalen met welke fabrikant wij samenwerken. Wij kiezen alleen voor Europese leveranciers en maken productkeuzes aan de hand van technische (TNO-)rapporten, constructiewijze, garenzetting, garenlengte, garensoort en dergelijke. Hierdoor zijn wij in staat om het kaf van het koren te scheiden. 

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Van de soort en de grootte van de hond , het soort kunstgras dat u gaat gebruiken en of er preventieve maatregelen worden getroffen tijdens het leggen. In de praktijk blijkt dat een hond meestal stopt met graven als er kunstgras toegepast is. Bijkomend voordeel is dat als uw huisdier onverhoopt toch zijn behoefte doet op uw kunstgras, dit heel eenvoudig schoon te maken is.